*Hidangan untuk 10 orang.
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK SPAN BADAM :
- 24 biji telur.
- 900 gm gula.
- 240 gm tepung.
- 900 gm badam hancur.
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK KRIM MENTEGA KOPI :
- 150 gm kuning telur.
- 300 gula.
- 1000 ml air.
- 400 gm mentega.
- 2 sudu besar air kopi.
GANACHE :
- 200 gm coklat hitam.
- 200 gm krim.
CARA MEMBUAT GANACHE :
- Panaskan krim dan tambahkan coklat hitam ke dalamnya.
- Pukul hingga kedua-duanya sebati.
- Biarkan ia sejuk dalam suhu bilik sehari sebelum digunakan.
CARA MEMBUAT KEK SPAN BADAM :
- Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius.
- Pukul telur dan gula sehingga kembang.
- Campurkan tepung dan kacang badam.
- Kaup dan balikkan tepung ke dalam adunan telur yang telah kembang tadi secara perlahan-lahan.
- Tuangkan lapisan nipis adunan kek span badam ke atas dulang pembakar.
- Bakar di dalam ketuhar selama 10 minit sehingga kek span berwarna coklat keemasan.
CARA MEMBUAT KEK KRIM MENTEGA KOPI :
- Pukul kuning telur sehingga separuh kembang.
- Panaskan gula dengan air sehingga hancur.
- Tuangkan air gula panas ini ke dalam adunan kunig telur yang separuh kembang tadi dan pukul sehingga kembang. Tambahkkan mentega ke dalam adunan.
- Akhir sekali tambahkan air kopi sebagai perasa.
CARA PENYEDIAAN KEK OPERA :
- Setelah setiap kek disiapkan, lapiskan ia satu persatu secara berselang seli sehingga menjadi sebiji kek yang lengkap.
- Hiaskan mengikut kesukaan anda.
- Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment