Thursday 19 July 2012

Kek Opera



*Hidangan untuk 10 orang.

BAHAN-BAHAN UNTUK KEK SPAN BADAM :
  • 24 biji telur.
  • 900 gm gula.
  • 240 gm tepung.
  • 900 gm badam hancur.

BAHAN-BAHAN UNTUK KEK KRIM MENTEGA KOPI :
  • 150 gm kuning telur.
  • 300 gula.
  • 1000 ml air.
  • 400 gm mentega.
  • 2 sudu besar air kopi.

GANACHE :
  • 200 gm coklat hitam.
  • 200 gm krim.

CARA MEMBUAT GANACHE :
  1. Panaskan krim dan tambahkan coklat hitam ke dalamnya.
  2. Pukul hingga kedua-duanya sebati.
  3. Biarkan ia sejuk dalam suhu bilik sehari sebelum digunakan.


CARA MEMBUAT KEK SPAN BADAM :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius.
  2. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
  3. Campurkan tepung dan kacang badam.
  4. Kaup dan balikkan tepung ke dalam adunan telur yang telah kembang tadi secara perlahan-lahan.
  5. Tuangkan lapisan nipis adunan kek span badam ke atas dulang pembakar. 
  6. Bakar di dalam ketuhar selama 10 minit sehingga kek span berwarna coklat keemasan.


CARA MEMBUAT KEK KRIM MENTEGA KOPI :
  1. Pukul kuning telur sehingga separuh kembang.
  2. Panaskan gula dengan air sehingga hancur.
  3. Tuangkan air gula panas ini ke dalam adunan kunig telur yang separuh kembang tadi dan pukul sehingga kembang. Tambahkkan mentega ke dalam adunan. 
  4. Akhir sekali tambahkan air kopi sebagai perasa.


CARA PENYEDIAAN KEK OPERA :
  1. Setelah setiap kek disiapkan, lapiskan ia satu persatu secara berselang seli sehingga menjadi sebiji kek yang lengkap.
  2. Hiaskan mengikut kesukaan anda.
  3. Sedia untuk dihidang.



0 comments:

Post a Comment