Thursday 19 July 2012

Pistachio Macaroon



*Hidangan untuk 15 orang.


BAHAN-BAHAN :

  • 230 gm putih telur }dibahagi dua iaitu 115 gm satu bekas.
  • 300 gm gula kastor.
  • 100 gm air.
  • 300 gm gula aising.
  • 50 gm kacang pistachio }dihancurkan atau dalam bentuk pes.
  • 300 gm kacang badam }yang telah dihancurkan.

CARA PENYEDIAAN :

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius.
  2. Rebus gula kastor dengan air sehingga hancur.
  3. Masukkan putih telur ke dalam pengadun dan putar pada kelajuan yang perlahan. Selepas itu perlahan-lahan masukkan air gula yang telah direbus tadi.
  4. Kemudian pukul adunan ini dengan kelajuan tinggi sehingga ia mengembang (meringue Italian).
  5. Dalam bekas adunan lain, pukul putih telur dan gula aising sehingga ia menjadi ringan dan mengembang (meringue normal).
  6. Gabungkan meringue Italian dan normal tadi.
  7. Masukkan kacang badam ke dalam adunan tersebut dan gaulkan sehingga rata.
  8. Perlahan-lahan masukkan pula pes pistachio ke dalam adunan tersebut.
  9. Paipkan adunan di atas dulang yang dilapisi kertas minyak dan bakar di dalam ketuhar selama 15 minit.
  10. Sedia untuk dihidang.


3 comments:

  1. dah lama teringin nak wat macaron nih..huu..thanks for the recipe..hee.. blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Nur! Terima kasih sudi singgah sini.. Nanti dah cuba buat jangan lupa tayang tau.. =)

      Nak gi terjah blog bunga2 lah! ^_^

      Delete
  2. Bestnya...nak try lah...nanti kalau jd..mamahanny masuk kan kat tapak mamahanny di http://mamahannybunny.blogspot.com ya...

    ReplyDelete